Kerkorgel

In onze kerk staat een prachtig orgel! De klank en omvang van dit instrument zijn echter niet altijd zo geweest als nu. Ze zijn het resultaat van diverse wijzigingen, restauraties en uitbreidingen in de meer dan 100 jaar lange historie van het orgel.

Bouw en herbouw

Foto orgel oud 1902

Het instrument is oorspronkelijk gebouwd in 1902 door de orgelmaker Jan Doornbos uit Groningen. Het was een geschenk van een echtpaar uit de kerkelijke gemeente, wat nog te lezen is op de gedenksteen onder het orgelfront. Het was een klein orgel met één klavier en telde 11 registers.
In 1972 bouwde orgel orgelmaker “Hendriksen & Reitsma” en nieuw en groter orgel in de bestaande orgelkas, waarbij veel registers en pijpwerk werden gebruikt uit het oude orgel. Dit werd een orgel met twee klavieren en vijftien registers. Het pedaal kreeg een Subbas 16’ als transmissie van de Bourdon 16’ op het Hoofdwerk.

Kerkorgel uit 1902 (bron: www.kerkeninbeeld.nl)

Restauratie

In 2004 is het orgel gerestaureerd en opnieuw geïntoneerd. Daarbij is ook een wijziging in de dispositie doorgevoerd, waarbij de prestant 4 op het nevenwerk werd vervangen door een nieuwe dulciaan 8. De orgelkas is in een nieuwe donkergroene kleur geschilderd en al het snijwerk en labia van de frontpijpen zijn met bladgoud verguld.

Laatste uitbreiding

foto orgel zuidwolde 1

In 2015 is opnieuw aan het orgel gewerkt. Het is hierbij uitgebreid met 5 registers. Het nevenwerk kreeg er 2 strijkers bij en achter het orgel werd een aparte pedaalkas gebouwd met 3 registers. Het betrof grotendeels gebruikt materiaal uit andere orgels. Het werk werd uitgevoerd door Hendriksen & Reitsma. Met deze uitbreiding ging een lang gekoesterde wens van de organisten in vervulling. Het orgel telt nu 20 registers, verdeeld over twee klavieren en pedaal.

De huidige dispositie:

Koppel Ped-HW
Koppel Ped-NW
Tremulant

Het organistenteam bestaat uit:
Peter ten Kate (www.petertenkate.nl)
Geert Meijer
Tim Vroom

Zijn er vragen over het orgel? Benader ons gerust. We geven graag uitleg.

• 20 april 2018 Dhr. J. Wassens
  • 22 april 2018 Ds. A.B. Broekman