Adres Foto
Terugblik: afscheid van ds. Broekman

Terugblik: afscheid van ds. Broekman


13 januari 2021

 

“Uit de kerkenraad”-special                                              

Januari 2021

 

Zondag 10 januari jl. namen we afscheid van ds. Arthur Broekman. Arthur als predikant van onze gemeente. En dat wilden we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. De coronamaatregelen noopten ons dit op een heel andere manier te doen dan we in gedachten hadden. Echter, dit is de situatie en we gaan er op de manier mee om zoals ons gevraagd wordt.

Een periode van 10 jaar werkzaam zijn als predikant voor deze gemeente, dan passeert er van alles de revue. Daar kun je zeker van zijn. En dan hebben we het natuurlijk niet alleen over dit laatste hele bijzondere jaar waar de gehele wereld in terecht is gekomen. Er is een gedegen bronnenonderzoek gedaan voor dit woord van afscheid bij diverse gemeenteleden en natuurlijk de (voormalige) kerkenraad.

 

Het begin

Het begon in 2011, waarin ds. Broekman startte in onze gemeente. Dit na een zoektocht door de beroepingscommissie om een opvolger voor Gijsbert van Beusekom te vinden. Liefst een schaap met vijf poten, (dat wil iedere gemeente) en die zijn eigenlijk onvindbaar. We kozen voor Arthur Broekman, een 37-jarige predikant met regionale roots, maar die plukten we, om in fruittermen te blijven, wel uit de Betuwe vandaan. Op 10 april 2011 is ds. Broekman bevestigd. En dan kom je als predikant in een pluriforme gemeente. Pluriform, op encyclo.nl staat de betekenis “veelvormig” en dat zijn wij als gemeente. Dat brengt uitdagingen met zich mee in veel zaken. Kun je iedereen tevredenstellen? Waar liggen je eigen specifieke capaciteiten in de gemeente? Daar hebben we samen ook over gesproken. Ds. Broekman heeft zich daar altijd ook in brede zin in moeten bewegen, dat kostte soms het nodige figuurlijke bloed, maar letterlijk echt wel zweet en tranen. We hopen ds. Broekman dat ook de nodige kennis en ervaring heeft gebracht die hij weer in zijn nieuwe gemeente kan toepassen.

 

Kerkenraad

Verschillende kerkenraden, veel ambtsdragers zijn de revue gepasseerd. Ds. Broekman heeft met een ervaren kerkenraad gewerkt, de pak ‘m beet, eerste 6 jaar, die periode werd gevolgd door een kerkenraad met veel nieuwe gezichten. Kerkordelijke kennis en ervaring die soms ontbrak vulde ds. Broekman goed aan. De laatste jaren zijn we met elkaar als gemeente een veranderingstraject ingegaan wat veel extra energie gevraagd heeft van de kerkenraad en ook van hem als voorganger.  Echter, ik denk dat we altijd een gedreven kerkenraad gehad hebben voor onze gemeente, die gedragen wordt door onze God. Ds. Broekman heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Dank daarvoor.

 

Erediensten

In mijn gesprekken met “bronnen” komen vrijwel direct de erediensten naar voren. De diepgang in de prediking en de geschiedenis die daarin aangehaald werd. Daar leerde men veel van. Dit was ook een van ds. Broekmans speerpunten in de beleving van de mensen. Hij vertelde weleens dat de drive die hij in preken legt best veel energie vraagt van hemzelf. Dat geeft de gedrevenheid en focus van de predikant ook aan, die hij in zijn diensten legt.

Nieuw was voor ons in 2011 natuurlijk de predikant, in toga met de gitaar om de nek, op en af de preekstoel rennend. We kennen ds. Broekman als multi-instrumentalist met een enorme passie voor muziek. Dat heeft hij ook de gemeente ingebracht en daarnaast bij muziekvereniging Woudklank in Zuidwolde. Er zijn sinds die tijd altijd kerkbandjes geweest, wat ook mede de verdienste van ds. Broekman zijn vrouw Geertje is geweest. Divers talent is boven komen drijven vanuit de gemeente. Dat is ook zeker een nalatenschap die we hier zullen blijven zien.

 

Uiteraard moesten we vanuit de traditionele erediensten overschakelen op een ander format vanwege de corona. Het eerste weekend in maart hebben we dienst nog afgeblazen, maar daarna zijn we vrijwel onafgebroken in de ether geweest via YouTube. Ook dat was voor ds. Broekman wennen, de live camera op zich gericht, groter publiek. Ook dat went op termijn. Dank voor deze toewijding.

 

Jeugd/Jongeren

Ds. Broekman werkte altijd met plezier met de jeugd in het catechisatiewerk van onze gemeente en met name de (oudere) jongeren, waaronder ook de belijdenisgroepen. Bij hem thuis in gesprek met elkaar in een gemêleerde groep qua beleving, een mooie herinnering. Er zijn Maarten Luther reizen naar Duitsland gemaakt met de jeugd om daar dieper op het geloof in te gaan, maar zeker ook een gezellige tijd met elkaar te hebben. Heerlijk! Dank daarvoor.

 

Verandering

We zijn de afgelopen jaren als gemeente een veranderingstraject ingegaan waar ds. Broekman actief aan heeft meegewerkt. Het project Waarderende Gemeente Opbouw kreeg een start met Anneke Cluistra als stagiaire in onze gemeente. We hebben als gemeente en kerkenraad hierin heel veel werk verzet en zijn hier nog steeds volop mee bezig. We weten dat veranderingen niet altijd even makkelijk gaan. Ds. Broekman heeft veel vragen en soms ook zorgen hierover met gemeenteleden besproken, en aangegeven waarom bepaalde wijzigingen noodzakelijk en ook goed zijn. In het transitieteam hebben we het nodige moeten overwinnen, maar dat maakte het ook eervol werk. Enthousiast kwam hij met voorbeelden en boeken van andere gemeentes die ons zijn voorgegaan hierin. Tegelijkertijd was hij ook de kritische stem die ons een spiegel kon voorhouden in dit traject. Hier moet ook onze gemeentelijk adviseur John Meijerink genoemd worden, waar hij veel mee heeft samengewerkt, als klankbord, positief, maar ook kritisch waar nodig, ook naar hem toe. Dank voor zijn inzet daarvoor.

 

Privé

In de bijna 10 jaar die ds. Broekman als predikant voor onze gemeente actief is geweest, werd ook privé het nodige meegemaakt. Een verscheidenheid aan momenten markeerden zijn/hun leven in Zuidwolde. Beide ouders werden ten grave gedragen in deze periode en dat maakte een grote indruk op hen, maar ook zeker op de gemeente. Hij had inmiddels Geertje leren kennen. Dat zijn vader moest worden begraven in dezelfde week als hun eigen huwelijk, maakte de gelegenheid natuurlijk een hele bijzondere. De gemeente leefde erg mee, we zagen dat zij op dat moment veel voor de kiezen kregen. Er zijn daarnaast veel mooie momenten geweest en de trotse aankondiging van de zwangerschap van Geertje maakte ook indruk op de gemeente.

 

Ds. Arthur Broekman ten voeten uit

De gezamenlijke maaltijd, Arthur is er gek op, maar dat heeft ook Bijbelse betekenis. Samen met iemand eten had voor de Israëliet een diepe betekenis. Het hield allereerst in een wederkerige relatie van vriendschap of genegenheid.

 

In de gesprekken met mensen komen ook altijd die maaltijden en de gezelligheid naar voren. Als het nodig was stampotten maken, rijkelijk veel, de bitterballen in de frituurpan op zijn verjaardag (altijd vieren met de kerkenraad en kosters), een varken aan het spit tijdens een mannenavond, pannenkoeken bakken tijdens de rommelmarkt en op de laatste Oudejaarsdag nog oliebollen bakken en uitdelen. Het kenmerkt ds. Broekman.

 

Tot slot

Ik kreeg in mijn bronnenonderzoek op de vraag hoe diegene ds. Broekman kon omschrijven  prachtige teksten. “Ds. Broekman is een kerkhistoricus”, “Hij heeft sterk zijn eigen humor”, maar het mooiste vond ik “Ik vind dat hij oprecht van God houdt, en dwars door alles heen, zijn geloof heeft vastgehouden en verlangt naar die grote opwekking waarin mensen God mogen kennen”. Dat vond ik een prachtige omschrijving!

 

Ds. Broekman, Arthur, we danken hem voor alles wat hij in de bijna 10 jaar voor onze gemeente gedaan heeft. In de laatste jaren met de ondersteuning van Geertje, die ook haar rol op het kerktoneel speelde. We hopen dat zij in Gramsbergen verder mogen werken aan dat verlangen naar die grote opwekking waarin mensen God mogen leren kennen. En binnen afzienbare tijd zal dat hopelijk met z’n drieën zijn. En deze kleine mag dan ook in Zuidwolde een keer getoond worden!

 

We namen in een onlinedienst afscheid. De voorbereidingsgroep heeft door de omstandigheden allerlei aanpassingen aan het programma moeten doen. Bernard Westerbrink lichtte een en ander toe. Een cadeauwens was een buizenversterker. Deze is namens de gemeente aan ds. Broekman aangeboden, samen met een verzameling kaarsen met boodschappen van gemeenteleden. Rianka Bekendam sprak namens de jeugd. Er werd een filmpje van oud-kerkbandleden van de band Salvation getoond en voorzitter van de kerkenraad sloot de ceremonie af met een woord van afscheid. Arthur en Geertje hadden zelf een afsluitend woord voor de gemeente.

 

 

 

 

Namens de gemeente en de kerkenraad van de Hervormde Kerk in Zuidwolde en alle overige betrokkenen wensen en bidden we Arthur en Geertje Broekman Gods zegen toe over hun nieuwe leef-, woon- en werkkring in Gramsbergen! Nogmaals dank voor alles.

 

Marco van der Veen

Erediensten
  • 28 februari 2021 Ds. G.A. Trouwborst
  • 7 maart 2021 Ds. J.A. Adriaanse
  • 10 maart 2021 Ds. B. Gras
  • 14 maart 2021 ntb
  • 21 maart 2021 Ds. H. Bakhuis
Agenda