Meditatie

En dit gebod hebben wij van Hem, dat wie God liefheeft, ook zijn broeder moet liefhebben. (1 Johannes 4: 21)

Zoals Gods liefde wil dat we zelf veranderen, zo wil Hij ook de wereld veranderen. Als God een God van liefde is, dan wil Hij ook dat er in die wereld geen kwaad is. Daarom is God ook een God van recht en gerechtigheid. Hij wil ook dat die wereld wedergeboren wordt. Dat zal ook gebeuren aan het einde der tijden. God zal dan alles in allen zijn. Gods goedheid zal alles doordrenken. En daarom worden we als christenen ook geroepen om de wereld een beetje kleur te geven.

Betekent dat dan dat het altijd geweldig is in de kerk? Nee, want we leven hier niet in het paradijs. Ook de kerk is niet de hemel op aarde. Ik las op een christelijk forum de volgende uitspraak: Heeft u de ideale kerk gevonden wordt dan geen lid, daar wordt het alleen maar minder van. Met andere woorden: die ideale kerk bestaat niet. Als je in de keuken van de kerk kijkt, dan merk je dat er altijd wat aanbrandt. Dat noemen we ook het lijden aan de kerk.

En is er veel mis gegaan. Denk alleen maar eens aan alle ellende zoals de kruistochten of de inquisitie. Wat hebben we als christenen allemaal in de naam van God niet voor vreselijke dingen uitgehaald. Het is een klein wondertje dat we er nog zijn als kerk.

De verschillen zijn soms heel groot in een gemeente. We zijn verschillend van karakter, van leeftijd, van interesses, van werk; noem maar op. Zouden we elkaar kennen als we elkaar op een andere manier zouden tegenkomen buiten de kerk? Ik weet dat niet. En toch zijn we verbonden met elkaar in de Heer. In Christus zijn wij broers en zussen van elkaar. We kiezen elkaar niet uit maar we zijn aan elkaar gegeven.

We vormen een gezin met elkaar met God als hoofd. God als onze Vader, die we hebben leren kennen in Jezus Christus. Niettemin gaat het verder. Gods liefde legt constant verbindingen. Het is de liefde die er is tussen God de Vader en God de Zoon. Het is de verbinding tussen hen beide en de Geest die uitgestort wordt in het hart van mensen. Mensen worden als broers en zussen weer met elkaar verbonden, maar er ligt ook een verbinding met de wereld buiten. Dat weten we ook wel, en er gebeurt ook een heleboel waardevol werk in de kerk. We weten allemaal wel wat voor activiteiten er allemaal zijn Zuidwolde zou het leven zonder ons een stuk minder kleur hebben.

Ik weet dat je nogal eens hoort dat je moet werken aan je relatie. Je moet interesse tonen, en weten wat de ander bezighoudt. Ik denk dat dat ook zo werkt in onze relatie met God, in de relatie die we met elkaar hebben en ook naar buiten toe. Hoe dichter we bij God leven, hoe hechter we als broers en zussen in de Heer met elkaar verbonden zijn. Dan kan de wereld nog veel meer kleur krijgen dan die nu al heeft.

Laat de liefde die wij in God hebben gevonden stromen. Daar zit kracht in. Van het Griekse woord voor kracht is het woord dynamiet van afgeleid. Ik zou zeggen por het vuurtje van het geloof maar op, en laat Gods liefde maar knallen. Gods liefde moet ons in vuur en vlam zetten en de wereld mag weten dat ze zich daaraan mag warmen.

Ds. A.B. Broekman

• 19 juli 2020 kandidaat mw. G. Broekman: online