Werken aan Daken voor Armenië
Over een onvergetelijke week

Het was een onvergetelijk avontuur dat ze graag met ons delen. Gemeenteleden Theo en Roelof Courtz waren van 15 t/m 23 oktober met een groep van 20 vrijwilligers in Armenië. In het dorp Hartagyugh hebben ze 9 huizen voorzien van een nieuw dak.

Theo is als stuurgroeplid betrokken bij de organisatie van het project, Noordermannen in samenwerking met Stichting Mensenkinderen en de Kruiskerk in Diever. ‘’Nadat in 2017 het project voor een psychiatrisch ziekenhuis was afgerond, is besloten om voor de armste gezinnen in Hartagyugh de lekkende daken te gaan renoveren. We zijn er voor ‘Daken voor Armenië’ nu voor de tweede keer geweest. Inmiddels zijn 14 huizen voorzien van een nieuw golfplaten dak en sommige huizen hebben ook nieuwe gevelplaten en kozijnen gekregen. Ons doel is behaald.’’

Improviseren
‘’We moesten extra hard werken’’, vertelt Theo lachend verder. ‘’We kwamen een dag later aan door vertraging met het vliegtuig. Het blijft sowieso elke keer een hele uitdaging. We nemen zelf gereedschap mee en zorgen voor degelijke ladders en veiligheidsgordels. De bouwmaterialen bestellen we van tevoren, maar het kan zomaar zijn dat een deel niet of te laat geleverd wordt. Dan moet je improviseren. Dat is ook nu weer gelukt. Veel gereedschap hebben we achtergelaten. Dan kunnen de inwoners zelf verder met werkzaamheden.’’

Schaap geslacht
Voor Roelof was het de eerste keer dat hij meewerkte aan het dakenproject. ‘’Wat me het meest ontroerde was de blijdschap van de mensen. Ze kunnen nu weer droog wonen. Ook hun hartelijkheid is ongekend. We werkten in groepjes, ieder aan een eigen huis. De inwoners hielpen mee en zorgden voor ons natje en droogje. En dat deden ze rijkelijk. Zo brachten we ook een bezoek aan het donorgezin dat ik met mijn gezin al een aantal jaar financieel ondersteun. Er werd zelfs een schaap voor ons geslacht. Dat is hun manier van dankbaarheid tonen.’’

Volgende reis
De organisatie is alweer bezig met voorbereidingen voor een volgende reis in herfstvakantie 2022. Theo: ‘’Daarvoor moet het project eerst financieel rond zijn. Dit jaar hebben we een bijdrage gehad van onze gemeente en flink wat donaties van gemeenteleden. Daar zijn we heel dankbaar voor. Van giften zijn we ook nu weer afhankelijk, naast de opbrengst van diverse acties die we gaan houden.’’ De broers gaan graag weer mee, maar gunnen ook andere gemeenteleden deze bijzondere ervaring.

Gods hand
Roelof had het voor geen goud willen missen: ‘’Ik heb ervaren dat naastenliefde geven niet alleen in Nederland maar ook verder weg veel kan betekenen. Ik heb Gods aanwezigheid gevoeld, in de saamhorigheid binnen de groep, de hartelijkheid van de Armenen en hoe de stuurgroep het allemaal heeft georganiseerd.’’ Theo ziet het werk als letterlijk handen en voeten geven aan je geloof. ‘’Je kunt met elkaar veel doen en leert er zelf ook van. Het besef dat we het in Nederland ontzettend goed hebben. En de momenten dat je voelt dat je zoveel kunt bereiken, omdat Gods hand erin ligt.’’